Coji de portocala si lamaie confiate – reteta de dulceata de coji de citrice: Într-un colț al bucătăriei mele, întotdeauna se găsește o comoară dulce, un borcan plin cu confiate de portocală și lămâie, o minunată dulceață făcută din aceste coji parfumate. Aceasta devine ingredientul meu secret pentru deserturi precum prăjituri, creme fine, torturi delicate și cozonaci pufosi. E o rețetă de familie, încercată și autentică, transmisă de-a lungul a aproximativ 100 de ani.
Din doar 3 portocale, pot obține un borcan generos de 400 ml de coji confiate, o provizie dulce ce mă însoțește pentru câteva luni de zile.
De data aceasta, mi-am propus să prepar simultan atât coaja de portocală, cât și cea de lămâie. Am ales niște lămâi gigantice, asemănătoare cu chitrele, cu coaja lor groasă și neregulată. După ce le-am decojit, am degustat puțină coajă pentru a mă asigura că nu are amărăciune. Nu avea! De-a lungul anilor, am făcut și coji confiate de lime sau grapefruit, iar rezultatele au fost deosebit de reușite. Confierea implică fierberea fructelor într-un sirop concentrat de zahăr, până devin translucide și pline de aromă.
Pasii sunt simpli: cojile de citrice sunt lăsate să se odihnească în borcane cu apă rece timp de 24 de ore (apa este schimbată de 3-4 ori), apoi se fierb în apă curată până se înmoaie și mai apoi în sirop de zahăr până devin translucide, ca niște pietre prețioase strălucitoare.
Proportiile sunt simple: coji-zahar-apă = 1:1:0,5. Adică, pentru 300g de coji (cântărite după prima fierbere), am adăugat 300g de zahăr tos și 150 ml de apă (pentru siropul final).
Le mai adaug și în Tortul Diplomat, acolo unde nu poate exista tort Diplomat clasic, fără aceste confiate delicioase și parfumate.
Din 3 portocale am obtinut 275 g coaja fiarta iar din 2 lamai mari am obtinut 350g coaja fiarta.
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 60 minute
Timp Total: 65 minute
Ingrediente:
Mod de preparare coji de portocala confiate
Cum se pregatesc cojile de citrice pentru confiere?
Ziua 1. Am spalat bine fructele cu apa calda-fierbinte. Asta ca sa se duca ceara si eventualele substante cu care sunt tratate. Daca doriti (si aveti de unde) puteti cumpara fructe bio, cu coaja netratata cu chimicale si ceara.
Am decojit citricele in sectoare, obtinand felii frumoase de coaja. Pe cele de lamaie, fiind foarte groase, le-am subtiat un pic eliminand un strat din portiunea alba a cojii. In portiunea aceea erau si fibre de care a trebuit sa scap. Din miezul ramas am facut oranjada recte limonada. Cum se zicea mai demult: un citro!
Cojile de portocala au fost mai subtirele si nu au necesitat ajustare.
Cum se macereaza cojile de portocale si lamai pentru dulceata?
Am ales doua borcane curate si am indesat bine cojile in ele, separat. Am umplut borcanele cu apa rece si le-am lasat pe masa de bucatarie 24 de ore, avand grija sa schimb de 3-4 ori apa din ele (se incalzeste si poate fermenta) cu apa rece, proaspata.
Fierbere
Ziua a 2 a. Am aruncat apa din borcane si am asezat cojile in doua cratite. Le-am acoperit cu apa rece si le-am pus la fiert. Au fiert cam 20 de minute. Le-am testat cu o furculita si am vazut ca intra cu usurinta in coji. Am aruncat apa in care au fiert si le-am clatit cu un jet de apa rece. Le-am lasat se scurga in doua strecuratori si le-am cantarit.
Cate grame de coaja atatea grame de zahar. La mine au fost 275 g de portocale si 350 g de lamai. Am reasezat cojile in cratitele in care au fiert si le-am adaugat zaharul corespunzator si apa. Apa in cantitate 1/2 fata de zahar – deci 140 ml la portocale si 180 ml la lamai. Conteaza suprafata cratitei sau oalei in care se fierb in sensul ca siropul ar trebui sa acopere usor cojile – deci e de preferat sa fie cratite mai mici si mai inalte, nu largi.
Am pus cratitele la foc mediu si le-am adus la fierbere. Am cronometrat cam 35 de minute de fiert la foc domol, sub supraveghere ca nu cumva sa scada excesiv si sa se caramelizeze ceva.
Sunt facute cand cojile au aspect translucid si siropul din jur este legat ca mierea.
Pastrare confiate
Sunt gata! Am inchis focul sub cratite si le-am acoperit cu cate un stergar de bucatarie udat in apa rece. Acum cojile se „aseaza” si absorb siropul din jur. Le-am lasat pana s-au racit complet (cateva ore) dupa care le-am pus in borcane inchise ermetic.
Eu le tin in camara cateva luni bune chiar si dupa ce le deschid si folosesc coji din ele.
Daca vreti sa fiti siguri ca nu mucegaiesc, dupa deschidere le puteti pastra in frigider.
Vanilia si cojile confiate de citrice imi sunt cele mai dragi arome din bucataria dulce!
Folosesc aceste confiate si la Tortul Diplomat cu fructe si frisca.
Asa fac eu cojile de portocala sau lamaie confiate. Un fel de dulceata de portocale foarte aromata si gustoasa.
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.