Harira reteta de supa marocana de miel cu naut si linte
5 (2)

Filter by Categories

Acasă » reteta » Harira reteta de supa marocana de miel cu naut si linte

Harira reteta de supa marocana de miel cu naut si linte, este un preparat autentic a celebrei supe marocane cu carne de miel, naut și linte. Cum poți pregăti o delicioasă harira marocană? Secretul din spatele suprei tradiționale de carne de miel sau vită, bogată în linte, naut, fidea și roșii, dezvăluit pas cu pas. Află care sunt condimentele magice ce îmbogățesc aroma inconfundabilă a harirei marocane!

Într-un an plin de schimbări, am decis să aduc o notă exotică în meniul nostru de Paște. Cu toate că am rămas fideli drobului și fripturii de miel clasice, am optat pentru o înlocuire inspirată a ciorbei de miel cu această minunată supă marocană – harira.

Harira marocană reprezintă o intrigantă combinație între ciorbă și tocăniță, o adevărată oază de savoare în forma unei supe dense și ușor picante, amestec de miel aromat și hrănitor. Cu aport generos de carbohidrați din lintea, nautul și fideaua subțire, am decis să savurăm această delicatesă a doua zi, pentru a o aprecia pe deplin ca fel principal. Prima experiență cu harira am avut-o la Paris, în urmă cu aproximativ 6 ani, într-un mic restaurant de familie cu specific marocan. Am fost fermecată de gustul său deosebit, dar la acea vreme, blogul meu culinar încă nu exista, iar reteta a rămas o enigmă.

În căutarea originii acestei supe, am descoperit că harira are rădăcini andaluze și că a devenit populară în regiunea Maghrebului. În timpul Ramadanului, aproximativ 99% dintre musulmani consumă harira zilnic, seara, pentru a încheia postul zilei.

Este important să menționez că există o varietate impresionantă de rețete și nenumărate variante ale harirei. Se pot experimenta diverse legume (ceapă, usturoi, morcov, țelină, măsline, roșii), condimente (de la turmeric, coriandru, chimen la ghimbir, șofran, cuisoare, foi de dafin, paprika și scorțișoară), și ingrediente de bază (linte, naut, orez, fidea sau chiar faină adăugată pentru a îngroșa supa). Carnea folosită trebuie să fie conformă cu preceptele religioase musulmane (excludând porcul), cum ar fi miel, berbec, vită, capră sau pui. Bucățelele de carne din harira au o textură fragedă, suculentă și irezistibil de gustoasă!

Practic, nu există modalitatea greșită de a aborda această rețetă, și o poți adapta în funcție de preferințele tale culinare. În majoritatea variantelor, se folosește naut uscat și linte uscată, smen (un tip de unt fermentat și sărat din bucătăria arabă, înlocuit cu ulei de măsline), pastă de roșii și condimentele cheie: chimen, curcuma și coriandru. Restul… fiecare își adaugă amprenta personală, inspirat de tradițiile familiale sau de propriul gust. Lângă porția de harira, pot fi savurate curmale, lămâi murate, clătite cu miere sau prăjituri aromate și dulci (chebakia).

Cantitățile prezentate în această rețetă sunt destinate aproximativ 6 porții de harira marocană. Deși nu am făcut o cantitate foarte mare pentru prima dată, cu siguranță voi dubla ingredientele data viitoare. Harira câștigă în savoare pe parcursul timpului și se recălzește cu ușurință pentru a fi savurată din nou.

Harira reteta de supa marocana de miel cu naut si linte

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 90 minute

Timp Total: 2 ore

Ingrediente:

Condimente:

Pentru servit:

Cum se face Harira reteta de supa marocana de miel cu naut si linte?

Naut si linte pentru harira marocana

Seara am pus la inmuiat nautul in apa rece. Lintea nu are nevoie de hidratare chiar daca este uscata. Ea fierbe foarte repede pusa direct in supa. Nautul uscat are nevoie de 8-12 ore de stat in apa rece ca sa se umfle.

De curiozitate am cantarit nautul inainte si dupa hidratare si am constatat ca s-a dublat: din 150 g naut uscat am obtinut 300 g naut hidratat. Asa arata a doua zi supa ce l-am scurs. Am spalat si lintea cu apa rece.

Cum se face harira?

Carnea de miel folosita de mine a constat in cazaturi ramase de la fasonarea fripturii (pulpei) precum si carne dezosata de pe gatul mielului. Frageda si faina!

Am taiat carnea in cubulete de cca. 3 cm. Am ales o oala potrivita pentru supa (de cca. 3-4 L) in care am pus uleiul de masline la incins. In mod traditional se foloseste smen, acel unt fermentat de care va ziceam mai sus. Am rumenit carnea, la foc iute, pe toate partile timp de vreo 8-10 minute pana ce fiecare cubulet a avut o culoare faina, roscata.

Apoi am pus ceapa tocata si usturoiul zdrobit si un praf de sare. Am redus flacara spre mediu-mic si am sotat si ceapa pana ce a devenit translucida. Am pus concentratul de rosii, piperul, chimionul (cumin, nu chimenul nostru) si am amestecat bine.

Au urmat: paprika (boiaua), turmericul si putin coriandru boabe zdrobit. Ce arome grozave!! Dupa 1-2 minute de sfaraiala si amestecat am stins totul cu passata de rosii (suc de rosii mai gros).

Am turnat vreo 2 L de apa peste toate acestea si am completat cu sare (1 lingurita rasa). Am lasat totul la fiert cam 40 de minute. Apoi am pus nautul inmuiat si lintea uscata (spalata si scursa de apa).

De-acum harira mai trebuie fiarta pana se inmoaie nautul. Unele retete prevad si orez (eu nu l-am pus). Supa a fiert cam alte 30 de minute la foc mic si a inceput sa scada si sa se lege. Lintea se cam dezintegreaza la fiert si da consistenta supei. In acest rastimp am amestecat ocazional in harira ca sa nu se prinda de oala. Daca supa scade prea mult puteti completa cu apa calda.

In final se testeaza o bucatica de carne si 2-3 boabe de naut: daca sunt facute inseamna ca supa e gata! Unele retete indica ingrosarea supei harira cu faina desfacuta in apa rece… eu nu am mai facut asta pentru ca supa mea era destul de groasa, cam ca o tocanita. Inainte de a stinge focul am pus in ea 2 maini bune de fidea uscata. Am lasat taieteii la clocotit doar cateva secunde si am stins focul de sub oala. Ei se vor gati de la caldura supei. Tot atunci am pus si o legatura de patrunjel verde tocat.

Servire harira supa de miel in stil marocan cu naut si linte

Harira se zice ca e mai buna a doua zi, dupa ce a stat la rece si a fost reincalzita. Nu va pot confirma acest lucur deoarece la noi s-a mancat toata si imediat, ca fel unic in a doua zi de Pasti.

Cine a dorit si-a pus cate o lingura buna de iaurt grecesc si cateva frunze de menta peste harira fierbinte. O nebunie!

O supa deasa si hranitoare, plina de bucatele fragede de carne, de boabe de naut si arome orientale. Imi pare rau ca nu am avut in casa nici curmale si nici lamai murate ca tare bine cred ca ar fi mers impreuna.

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 2 Nota medie: 5]