Pizza pe mămăligă – rețeta de pizza polenta cu blat de mămăliguță
5 (5)

Filter by Categories

Acasă » reteta » Pizza pe mămăligă – rețeta de pizza polenta cu blat de mămăliguță

Pizza pe mămăligă – rețeta de pizza polenta cu blat de mămăliguță, când ne gândim la rețete inovatoare, pizza cu un blat bazat pe mămăligă devine o opțiune surprinzătoare și delicioasă.

Înlocuirea făinii cu mămăligă oferă un gust tradițional cu o textură unică. Aici, veți găsi ghidul detaliat pentru a pregăti blatul de pizza din mămăligă, înlocuind făina de grâu, împreună cu numeroase idei de topping, de la ciuperci și salam la mozzarella și roșii cherry.

De asemenea, vom explora și alte rețete inovatoare cu mămăligă, furnizând o gamă variată de opțiuni fără gluten.

Într-o perioadă în care ingredientele precum făina și drojdia sunt limitate, m-am pus în locul cititorilor care caută soluții creative pentru a prepara o pizza savuroasă. Astfel, a luat naștere ideea de pizza pe blat de mămăliguță! De ce să nu experimentăm un blat de pizza din mămăligă (fără drojdie, fără făină albă) cu diverse toppinguri? De la brânzeturi și salam, la șuncă și ciuperci, orice combinație este posibilă. Mai mult, acest blat poate fi realizat și din mămăligă rămasă din ziua precedentă, reprezentând o modalitate ingenioasă de reciclare și o propunere delicioasă pentru cei care evită glutenul sau suferă de celiachie.

Experiența mea anterioară cu mămăliga m-a inspirat să încerc și alte rețete inovatoare. Canapelele din mămăligă prăjită în tigaie cu hribi și usturoi au fost un adevărat succes (rețeta aici). Mămăliga poate fi prelucrată sub diverse forme, inclusiv friptă pe plită sau în tigaie, oferind un gust sublim și inconfundabil.

Se pare că nu sunt singurul fascinat de această combinație, deoarece căutările rapide pe Google dezvăluie mai multe rețete de „polenta pizza” americane. Această idee a fost adaptată într-o multitudine de moduri, cu combinații infinite. Unul dintre toppingurile care m-a atras este cel cu spanac și pancetta, pe care cu siguranță voi încerca să-l prepar cât de curând.

Cu inspirație din toate acestea, m-am aventurat în propria mea bucătărie și am creat o versiune personală a pizza pe mămăligă, adaptând rețeta la ingredientele disponibile în frigider. Rezultatul final a fost un adevărat succes culinar și o nouă perspectivă asupra preparatelor tradiționale.

Cantitățile de ingrediente indicate sunt perfecte pentru o pizza cu mămăligă, cu un diametru de 27-28 cm, suficientă pentru două persoane (sau pentru o persoană înfometată). În cazul în care optați pentru o tavă mare de cuptor (30×40 cm), preparați mămăliga din 300 g de făină de mălai și 1,2 L de apă, adăugând o linguriță de sare și ajustând cantitățile de topping în consecință.

Astfel, vă încurajez să explorați cu încredere această rețetă inovatoare și să vă lăsați creativitatea să transforme fiecare preparat într-o experiență culinară de neuitat!

Timp de preparare: 30 minute

Timp de gatire: 30 minute

Timp Total: 1 ora

Ingrediente:

Blat de mămăligă

Topping (la alegere)

Cum se face pizza pe mămăligă – rețeta de pizza polenta cu blat de mămăliguță?

Cum se prepară blatul de mămăligă?

Mai întâi am făcut o mămăligă. Vezi aici cum se prepară (dacă nu știi).

Am așternut tava cuptorului cu hârtie de copt și am așezat inelul pentru tort reglat la 27-28 cm diametru. Am uns hârtia din interior cu un pic de ulei (cu pensula) și apoi am turnat mămăliguța caldă. Am nivelat-o cu spatula.

Dacă aveți mămăligă rece este și mai bine! E nevoie de cca. 600-700 g de mămăligă pentru acest blat. Aceasta trebuie un pic frământată cu mâna umedă și apoi pusă în formă ca mai jos. Se poate aplatiza cu palma unsă cu puțin ulei sau cu dosul unei linguri unse. Chiar nu contează cum e la suprafață pentru că oricum vine topping deasupra.

După vreo 15 minute am ridicat cercul fără probleme și am obținut un blat de pizza pe mămăligă (al meu a avut cam 1-1,2 cm grosime).

Acest blat de mămăliguță se poate face și în avans cu o zi și se păstrează la frigider acoperit cu folie alimentară de plastic (ca să nu se usuce). Dacă faceți porție mare de mămăligă (din 300 g de mălai) atunci ungeți ușor toată hârtia de copt din tava de 30×40 cm și turnați mămăliga în ea. O nivelați și o lăsați la răcorit.

Pre-coacere blat de pizza pe mămăliguță

Am încins bine cuptorul la 230 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta maximă la cele cu gaz. Am pus blatul de mămăligă la copt 15 minute (pe șina din mijloc). El se va usca un pic și va deveni auriu.

Ce punem pe pizza polenta? Topping la alegere

Fiecare își compune pizza pe mămăligă după gustul lui. Eu am ales un mix de mozzarella maturată și cașcaval ras, câteva felii de salam uscat și 2 ciuperci feliate foarte subțire. Am spălat și feliat vreo 4-5 roșii cherry pe care le-am pus într-un bol și le-am asezonat cu sare, usturoi granulat, busuioc uscat și 1 linguriță de ulei de măsline. Nu e greșit dacă folosiți passata de roșii, măsline negre sau verzi, fâșii de ardei gras, bacon sau kaiser etc. Pentru unii „pizza” înseamnă orice are oregano uscat așa că dacă vreți musai puteți să-l puneți.

Aici vedeți ordinea în care am făcut eu toppingul: 1/2 brânză rasă, ciuperci + 1 praf de sare, 1/4 brânză, felii de roșii cherry marinate, felii de salam (băgate pe sub roșii ca să nu se ardă) și restul de 1/4 brânză rasă.

Cam așa ceva. Am turnat deasupra tot uleiul și zeama aromată lăsată de roșii în bol!



Coacere și servire pizza cu blat de mămăligă

Am introdus tava cu pizza de mămăligă la cuptor (tot la 230 C) și am copt-o cam 10-12 minute. Depinde de cuptor… Poate dura și 15 minute dar verificați să nu se ardă! Atât de fain miroase în casă a busuioc și brânză gratinată! Marginile blatului de mămăliguță s-au rumenit fain! Am presărat-o cu cepșoară tocată (chives) deoarece e singura verdeață la ghiveci pe care o am acum.

Această pizza polenta se taie foarte ușor cu un cuțit normal. Brânza se întinde în fire… totul este aromat și gustos.

Feliile se scot frumos cu o spatulă. Blatul de mămăligă este perfect închegat dar moale și gustos.

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.



Votează această rețetă
[Total votanți: 5 Nota medie: 5]