Stir fry de pui cu legume la wok în stil asiatic – călătoria mea culinară în lumea delicioasă a gătitului asiatic. Acest stil asiatic implică mâncăruri rapide, pline de arome, gătite cu măiestrie în wok.
Cu o privire asupra frigiderului, congelatorului și camerei de provizii, am ales cu grijă următoarele ingrediente: carne de pui, câteva ciuperci champignon brune, puțin ulei, o pungă de mazăre și una de fasole verde (congelate), ceapă verde și usturoi. Sună cunoscut? De obicei, din aceste ingrediente s-ar putea să facem o clasică tocană de mazăre cu pui, cu mărar și galuște de făină, nu-i așa?
Cum poți să aduci un strop de noutate și arome asiatice acestui preparat? Poți încerca cutia cu produse Shan’shi: orez, sos pentru wok (cu un ingredient secret – sos de soia), fulgi de chili (ardei iute) și condiment pentru wok (un amestec savuros). Cu aceste ingrediente, îți poți transforma simpla cină într-o aventură gustativă. Evident, ghimbirul proaspăt ar fi fost o adiție minunată, dar, din păcate, nu l-am avut la îndemână.
Cum gătim în stil chinezesc?
Gătitul în stil asiatic este surprinzător de simplu atunci când ai la îndemână un wok, sos de wok (sau sos de soia) și câteva condimente asiatice, precum și niște bucăți de carne proaspătă și legume. Diversitatea opțiunilor e nelimitată, iar rezultatele vor fi mereu spectaculoase. Acest tip de mâncare este nu doar gustoasă, ci și economică. O sticlă de sos sau o cutie de condimente poate dura luni de zile (în funcție de cât de des gătești cu ele). În plus, un wok poate fi folosit și pentru alte preparate, așa că merită investiția.
Folosește legume autohtone – variază în funcție de sezon sau de ceea ce ai în congelator: ciuperci, varză albă sau roșie, guli, mazăre, fasole verde, conopidă, ardei, gogoșari, dovlecei, morcovi, porumb, mixuri de legume, și multe altele. Poți să experimentezi arome și texturi noi, precum mugurii de bambus sau germenii de soia Shan’shi (în borcan) sau să adaugi lapte de cocos sau pastă de wasabi pentru o notă picantă.
Bucătăria asiatică este mult mai complexă și variată decât mulți cred. Nu se rezumă doar la China, așa cum s-ar putea crede. Ea acoperă un vast teritoriu, de la Turcia, Pakistan, India și Sri Lanka, până în Vietnam, Thailanda, Malaezia, Bali, Singapore, China, Coreea, Japonia, și multe altele. Diversitatea este la fel de mare ca și în România, unde reteta de gogoși diferă de la Ardeal la Timișoara (doar 50 km distanță :)). Ce să mai spunem despre rețetele de curry ale indienilor? Există mii de variante. Așadar… nu există o rețetă fixă, ceea ce îți permite să improvizezi după preferințe. Este ca un jam session cu wok-ul. Ai curaj să încerci?
Această rețetă pe care o împărtășesc astăzi este un salvator frecvent pentru cinele sau prânzurile în care vreau să gătesc rapid și echilibrat – adică cu carne și legume. Totuși, totul e simplu și rapid, mai ales după ce toci ingredientele. Este pur și simplu o explozie de gusturi și culori, într-un timp record. Gata într-o clipită.
Stir fry de pui cu legume la wok în stil chinezesc (asiatic)
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 20 minute
Timp Total: 35 minute
Ingrediente:
Garnitură
Cum se face reteta de stir fry de pui cu legume la wok în stil chinezesc (asiatic)?
Ideea de baza a tehnicii stir-fry este prajitul rapid al diverselor ingrediente, pregatite in prealabil la indemana si taiate in bucatele aproximativ egale. Mise-en-place. Nu te apuci sa toci legumele cand ai deja carnea in wok – nu ai timp! O alta regula (logica si de bun simt) este cea care spune ca ingredientele se aseaza in wok in ordinea descrescatoare a timpilor de gatire (de la mare la mic) – adica se incepe cu bucatile de carne, se continua cu legumele mai tari (de ex. bastonase de morcov) si se termina cu cele foarte fragede (de ex. fasii de ardei). Acestea trebuie sa ramana crocante si sa-si pastreze culoarea naturala, vie.
Mod de preparare stir fry de pui cu legume la wok în stil chinezesc
Mai intai am pus intr-o cratita o ceasca de orez (200 g) la fiert in 600 ml de apa si 1 lingurita de sare. Ca sa fie gata deodata cu stir-fry-ul.
Mi-am pregatit la indemana pulpele dezosate de pui (taiate in fasii late de 1 cm), mazarea si fasolea congelate (puse la dezghetat in strecuratoare), ciupercile feliate, ceapa verde taiat bucatele (am lasat cozile verzi pentru final) si usturoiul feliat.
Let’s rock’n roll! Am incins wok-ul pe cel mai mare ochi de aragaz si am pus in el 2 linguri de ulei. Am aruncat repede la prajit bucatelele de carne de pui (necondimentate) si le-am tot intors cu spatula ca sa se prajeasca bine, pe toate partile. In alte dati incep cu ghimbirul proaspat tocat si usturoiul – n-am avut ghimbir. Daca se incepe cu uleiul incins si cu usturoiul trebuie avuta grija foarte mare pentru ca usturoiul se arde foarte rapid, in secunde.El devine maro, isi schimba aroma si gustul, devine amar. Il puteti arunca si incepe din nou.
Cand fiecare bucatica de carne a fost rumena am adaugat in tigaie usturoiul feliat si ciupercile. Le-am sotat si pe acestea la foc iute pana ce ciupercile si-au lasat apa si au inceput sa se rumeneasca.
Acum am pus cele 2 linguri de sos Shan’shi pentru wok – practic am stins sfaraiala cu el.
Ce arome!!! Acum incepe sa miroasa bine de tot. Continutul tigaii si-a schimbat culoarea intr-un aramiu grozav (de la sos). Tot acum am presarat o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute (chili) si o lingurita de condiment Shan’shi pentru wok. N-am pus sare… nu? Sosul de soia sau cel pentru wok sunt foarte sarate asa ca mai bine gustati dupa ce le puneti si corectati ulterior cu sare, daca este cazul. Ce mai am de pus in wok? Ceapa (partea alba), mazarea si pastaile de fasole verde (ambele au fost oparite inainte de congelare). Ce aburi ies!
Le-am amestecat usor cu spatula si pe ele si le-am mai lasat pe foc vreo 3-4 minute (ca sa scada apa lasate de ele). Gata, sfaraie din nou continutul din wok si emana niste arome fantastice. Am stins focul si am presarat deasupra si cozile de la ceapa verde, taiate fasii subtiri. Pe acestea nu am vrut sa le mai gatesc – sa ramana crude si crocante.
Stir-fry de pui cu mazare si fasole verde – ca un tablou. Sunt fascinata de estetica mancarurilor gatite in wok – o foarte gratioasa alandala colorata si apetisanta. Iti vine sa-l mananci cu ochii.
Servire stir fry de pui cu legume la wok în stil chinezesc
Orezul a fiert si el intre timp. Am ales boluri mai adanci si am asezat in ele 2 linguri de orez si cateva linguri bune de pui cu mazare si fasole verde. Cine doreste isi mai picura sos de soia sau pentru wok suplimentar, direct in bol.
A fost greu? Deloc! Totul s-a desfasurat in 20 de minute. Arome, texturi si culori deosebite. O mancare buna si ieftina. Pui cu mazare si orez. Suna mai bine asa?
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.