Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă
5 (3)

Filter by Categories

Acasă » reteta » Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă

Cartofi noi prăjiți întregi sau în jumătăți, cu acea coajă subțire și delicioasă – o rețetă simplă și rapidă pentru a savura aceste specialități de primăvară. Cum să obții acești cartofi prăjiți corect, menținând coaja crocantă și miezul moale? Cum îi poți prepara pe cartofii noi în tigaie pentru a obține o gustare perfectă? Descoperă rețetele de primăvară cu cartofi noi și cum să-i integrezi în meniurile tale ca o garnitură delicioasă.

Sezonul cartofilor noi tocmai a debutat, iar acești mici delicii sunt considerați un adevărat festin, având un preț destul de ridicat în această perioadă. Cu toate acestea, nu am putut rezista tentației de a achiziționa 2 kg de cartofi noi proaspăt culeși de la Piața Mică din Ardeal. Îmi aduc aminte cu groază cum în copilărie eram nevoită să curăț acești mici cartofi, fie ei mari sau mici, până la cel mai mic detaliu, iar această sarcină era o adevărată provocare!

Astfel, acum câteva zeci de ani, când locuiam în casa mea, am hotărât să-i prăjesc așa cum sunt, bine spălați, fără a îi curăța de coajă. A fost o alegere inspirată! Am reușit să scurtez considerabil timpul de pregătire al acestui preparat simplu, transformându-l într-o rețetă rapidă și delicioasă! Uitați-vă cât de apetisanți sunt acești cartofi noi prăjiți, menținându-și coaja crocantă! Pe cei mici i-am păstrat întregi, iar pe cei mai mari i-am tăiat în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime.

Acest cartofi noi prăjiți în coajă au o crustă aurie și un miez moale, cremos, care este pur și simplu delicios! Sunt o opțiune minunată pentru o mâncare de post, fiind complet vegani. Îi prăjesc în tigaie sau în friteuză, într-o baie de ulei controlată! Astfel, uleiul nu pătrunde în cartofi, menținându-i textura și gustul autentic. Șnițelele pane, chiftelele sau cartofii prăjiți sunt mult mai savuroși când sunt pregătiți în tigaie și vreau să mă bucur de crusta aurie pe care o obțin în acest mod!

Am încercat și varianta de cartofi noi prăjiți la cuptor în trecut. Nu sunt deloc răi, au și ei o crustă aurie datorită uleiului cu care i-am stropit generos. Fără ulei, se vor transforma în cartofi fierți sau copți, nu prăjiți! Cu toate acestea, coacerea și rumenirea lor durează aproximativ 50 de minute la 220°C, iar acest lucru necesită o așteptare mai îndelungată, care poate părea eternă atunci când îți este foame!

Din cantitățile de mai jos vei obține 4-6 porții de cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu coajă inclusă. Numărul porțiilor poate varia în funcție de modul în care îi servești: fie ca atare, fie ca o garnitură delicioasă.



Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatire: 15 minute

Timp Total: 25 minute

Ingrediente:

Cum se fac Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă?

Cum se spală cartofii noi pentru prăjit la tigaie?

Am ales, în mod special, cartofi noi micuți și fragezi. Da, momentan ei sunt trufandale și au preț mare, dar se vor ieftini în curând. I-am pus 5 minute în apă rece, într-un castron încăpător.

Apoi i-am limpezit sub jet de apă rece și i-am scurs într-o strecutătoare. I-am „pigulit” de micile ochiuri negre, unde a fost cazul. Au o cojiță atât de fină încât nu merită să ne chinuim cu îndepărtarea ei! Ea este comestibilă și conține fibre. De ce să o aruncăm?



Cum se scurg cartofii noi pe ștergare de bucătărie?

Unii cartofi au fost mai mari, așa că i-am tăiat în două. Pe cei mici i-am lăsat întregi. Ei trebuie să aibă dimensiuni asemănătoare pentru a se prăji deodată! Apoi i-am răsturnat pe un ștergar curat textil (de bumbac sau in) care să absoarbă bine apa de pe ei.

Aici vedeți cum i-am zvântat cât mai bine în cârpa de bucătărie.

Prepararea cartofilor noi prăjiți

Când se sărează cartofii noi prăjiți? Înainte sau după prăjire?

Apioi am desfăcut ștergarul și am trecut la asezonarea cartofiorilor noi. Unele persoane îi sărează după prăjire, pe când mie îmi place să-i asezonez cruzi. Cartofii prăjiți (noi sau vechi) uu un gust cu totul special atunci când au fost sărați înainte de prăjire! Ei vor fi sărați în profunzime, nu doar la suprafață.

În plus, sarea mai scoate o tură de apă din ei! Așa că i-am presărat cu sare și i-am frecat bine cu mâinile (tot pe ștergar). I-am lăsat așa vreo 5 minute (până s-a încins uleiul), timp în care au mai lăsat apă, iar aceasta a fost absorbită de cârpa de bucătărie. Nu vă fie teamă: cârpa se spală ușor la mașina de rufe și nu rămâne cu pete!



Cum prăjim corect cartofii noi în baie de ulei (la tigaie sau în friteuză)? Ce temperatură trebuie să aibă uleiul încins?

Până s-au scurs cartofii noi, am pus la încins tigaia cu ulei. Prăjirea corectă se face în baie de ulei, nu cu urme de ulei! Uleiul de floarea soarelui trebuie pus în strat gros, iar cantitatea de ulei depinde de forma și dimensiunile tigăii sau cratiței în care urmează să prăjim cartofii noi. Temperatura optimă de încingere a uleiului este de 170 C (informație utilă și pentru cei ce folosesc friteuze electrice).

Un ulei care nu este încins suficient va ruina toate preparatele prăjite (cartofi, șnițele, chiftele etc) deoarece acestea nu vor forma imediat crusta care să funcționeze ca o barieră împotriva îmbibării miezului cu ulei! Dacă uleiul este prea încins, atunci va stropi și va arde exteriorul preparatelor, mijlocul lor rămânând crud! Se găsesc în comerțt termometre de bucătărie care măsoară până la 300 C (sunt utile și pentru testarea temperaturilor reale din cuptor).

Unele uleiuri pot fi folosite de 2 ori, altele de 3 sau 4 ori (la friteuze electrice), în funcție de marcă și de tip (variază punctul de fumegare ala acestora). În locului uleiului puteți folosi untură de porc sau de rață/gâscă! Acestea au punct înalt de fumegare (nu se ard ușor) iar cartofii prăjiți în untură sunt fenomenali! Bine, atunci nu mai sunt de post.

Sunt foarte utile și friteuzele pentru aragaz, acelea cu vas exterior adânc și coș metalic cu toarte!

Când uleiul a fost bine încins, la foc mediu (nu trebuie să fumege!), am pus cu grijă cartofii noi în tigaie, în tranșe de 2-3 bucăți. Nu răsturnăm toți cartofii deodată pentru că va stropi uleiul! În primele 5 minute am setat flacăra ma maximum deoarece cartofii reci scad brusc temperatura uleiului.

Apoi am redus-o la mediu și i-am lăsat alte 5 minute la prăjit. După scurgerea acestor prime 10 minute am trecut la întoarcerea cartofilor noi în tigaie, cu ajutorul unei spatul perforate. Prăjirea lor a mai durat alte 5 minute, până ce s-au rumenit frumos. Deci, în total, acești cartofi noi prăjiți au stat în tigaie 15 minute. Ei au miezul mult mai apos și mai fraged decât cartofii vechi și de aceea se și prăjesc mai rapid.



Am scos cartofii din tigaie cu spatula perforată, i-am scurs bine și i-am așezat într-un castron mai larg. Abia acum am stins focul de sub tigaie! Am observat, în timp, că dacă stingem focul înainte de a scoate cartofii, aceștia încep să absoarbă ulei!

Apoi am răsfirat cartofii noi prăjiți ca să aibă aer, să nu stea claie peste grămadă. De ce? Pentru că așa ei degajă aburi care fac condens și înmoaie crusta aurie!

Servire Cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți, cu tot cu coaja subțire – rețeta cea mai simplă și rapidă

La masă! Acești cartofi noi prăjiți întregi sau jumătăți sunt gustoși fierbinți, imediat după ce-au fost preparați și scurși de ulei. Nu mai e nevoie de sare pe ei pentru că sunt deja sărați în profunzime!

În fundal vedeți mujdeiul verde preparat din usturoi verde sau leurdă, pătrunjel și lămâie – rețeta aici. Acesta merge grozav de bine cu friptura de miel pentru masa de Paști, dar și cu preparate din pește, vită, pasăre sau porc.

Noi am mâncat acești cartofi noi prăjiți pe post de garnitură a unei fabuloase fripturi din pulpă de purcel de lapte. Am făcut minunăția cu șoric crestat și rumenit pentru masa de Paști (noi ținem ambele sărbători) și am servit-o alături de cartofi noi prăjiți, salată de varză (rețeta aici) și mujdei de usturoi verde cu lămâie.



Priviți ce miez moale și cremos au cartofii! Se topesc în gură!

Adevărul e că ne plac acești cartofi noi prăjiți și goi, doar cu o salată verde simplă sau cu ochiuri. Sunt grozavi! Păcat că sezonul lor este scurt și că vom tânji după ei până la primăvara viitoare.

Cartofii noi rumeniți merg tare bine și cu un sos cald de mărar cu smântână – rețeta aici.

ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 3 Nota medie: 5]