Drob traditional de miel reteta veche pas cu pas. Drob de miel fin, aromat si cremos, deloc inecacios! Reteta de drob de miel cu prapure si oua fierte, cu ceapa si usturoi verde. Cum se face drob de miel, pui sau porc? Ce organe se pun la drob? Cum se gatesc organele pentru drobul de Pasti?
La noi in casa se face drob traditional de miel dupa reteta strabunicii Victorita din Ardeal. De la ea am invatat sa facem drob de miel cremos si aromat, care nu este deloc inecacios pentru ca organele NU sunt fierte in apa ci sunt calite cu ceapa verde si usturoi, exact ca la tocanite! Foarte putina lume stie de acet truc, 99% dintre retete sunt cu cu organe fierte care devin seci si tari. Apoi lumea se mira ca drobul nu se leaga, se imprastie cand e taiat si e searbad si sec. Nu mai zic de eroarea majora de a pune toate organele la fiert de la inceput, ele avand texturi si timpi de fierbere diferiti: nu punem ficatul delicat la fiert deodata cu inima! Gafa aceasta este des intalnita si la prepararea mezelurilor de casa (lebar, caltabosi) iar rezultatul este unul dezastruos: rinichii fragezi devin cauciucati iar ficatul devine gri, amar si sfaramicios.
E o diferenta de la cer la pamant intre cele doua metode si va indemn din tot sufletul sa o incercati pe cea care presupune calirea organelor si a cepei.
Am aratat deja cum fac acest drob de miel inca din primul an de blogging (vezi reteta din 2014 aici). De atunci a fost testat de mii de cititori si a fost preluat si de alte bloguri sau site-uri culinare (care pana atunci nu foloseau tehnica aceasta). Sa le fie de bine tuturor celor care au apreciat reteta si produsul final: un drob de miel exceptional!
De ce am ales sa refac reteta? Nu am modificat nimic cu privire la ingrediente sau tehnica de preparare a drobului ci doar i-am dat alta forma de prezentare: cea rasturnata din forma de chec si avand cateva oua fierte la mijloc. Nu stiu de ce a devenit acest model atat de indragit la noi… Nu prea are noima punerea oualor fierte in drob atata timp cat pe masa de Pasti sunt deja oua incondeiate pe care le mancam dupa ce le ciocnim. Pentru ce sa mai incarcam drobul cu alte oua? Mister!
Pentru cei care nu mananca miel de Pasti am si retetele de drob de porc sau vitel (reteta aici), pe cea de drob din ficat de pui cu inimi si pipote (reteta aici) sau pe cea de mini droburi de pui cu ficat, ciuperci și ouă coapte în forme individuale (reteta aici). Toate sunt preparate urmand aceleasi principii iar rezultatul este fabulor in ambele cazuri.
Din cantitatile de mai jos rezulta un drob traditional suficient pentru 10-12 portii. Forma potrivita este una de chec de 30 x 12 cm si are inaltime de 8 cm. In poze vedeti cum am facut acest drob si intr-o forma mai mica (de 20 x 12) pentru ca o parte din compozitie am folosit-o si la alta reteta – cea de drob in foi de placinta.
Va recomand o alta specialitate de Pasti: coaste (piept de miel) umplute cu drob, la cuptor – reteta aici.
Drob traditional de miel reteta veche pas cu pas
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 45 minute
Timp Total: 1 ora 45 minute
Ingrediente:
Cum se face Drob traditional de miel reteta veche pas cu pas?
Ingrediente pentru drob de miel, porc sau pui?
Am avut organe de miel proaspete: plaman, inimia, splina, rinichi si ficat. Prapurele se pune intr-un castronas cu apa si se pastreaza la rece pana ii vine randul.
Inima am taiat-o pe lung si am clatit-o de cheaguri. Rinichii i-am despicat pe lung si i-am tinut 15 minute in apa rece cu putina zeama de lamaie (in caz ca au miros de urina). Puteti face acest drob cu organe de porc sau vitel – exact aceleasi.
Mi-am pregatit si legaturile de ceapa si usturoi verde. Eu am facut cantitate dubla (2 droburi).
Am taiat apoi organele in cuburi 3-4 cm sau felii maricele. Am pus deoparte rinichii si ficatul, acestia intrand la gatit mai tarziu.
Cum se pregatesc organele pentru drob? Se oparesc sau se calesc cu ceapa si ulei?
Deja v-am spus in introducere ca cea mai buna cale este calirea organelor in ulei, impreuna cu ceapa si usturoiul verde. Asa ca am taiat in rondele partea alba a cepei si usturoiului (cozile le las pentru final) si am ales o cratita larga in care le-am pus. Am turnat si uleiul deasupra si am pornit focul de sub cratita (la mediu). Am acoperit totul cu capac si am inabusit ceapa si usturoiul (fara sa le ard!) timp de 3-4 minute. NU se pune sare pentru ca aceasta va intari organele!
Am pus inima, plamanii si splina si am amestecat bine. Le-am lasat la calit 6-7 minute, cu capac pus pe intredeschis.
Apoi am pus si rinichii si ficatul. Ei au nevoie de mult mai putin timp de calire. Am acoperit iar cratita si am lasat totul alte 5 minute la inabusit cu capac si 5 minute fara capac (ca sa scada un pic). Vai, cat de bine miroase in bucatarie!!! A tocanita de ficat cu ceapa
In final am pus si cozile verzi de ceapa si usturoi si le-am calit 1 minut. Apoi am stins focul de sub cratita. Bucatile de organe trebuie sa fie moi si fragede, nu uscate! Ele se vor mai gati si in cuptor.
Cand se asezoneaza compozitia pentru drob de miel?
Ca sa nu se intareasca organele va trebui sa saram drobul la final, dupa ce am stins focul. Am presarat totul cu generozitate cu sare si piper negru proaspat macinat. Piperul trebuie pus din abundenta pentru ca merge grozav cu pastetele de ficat sau cu drobul si nimic nu e mai trist decat un drob fad. Gustati si de sare si puneti in plus decat normal. Ea se va mai dilua si cu ouale crude precum si cu verdeata ce urmeaza sa mai fie pusa.
Cine doreste poate pune si putina nucsoara rasa, ienibahar sau coriandru. Eu prefer drobul doar cu sare si piper, ceapa si usturoi. Suficient!
Am lasat drobul la racorit 1 ora.
Cum se macina si asezoneaza drobul traditional?
Unele retete prevad tocarea organelor din cutit insa eu am o sita mai mare la masina de tocat carne si o folosesc pe aceea. Nu fac pasta fina din organe ci un drob cu bucatele care se simt si se vad.
Pont: pentru curatarea masinii de tocat inchei cu trecerea prin ea a 2 felii de paine inmuiata si stoarsa. Ea va face drobul mai pufos – ca la chiftele.
Apoi am spart ouale crude – eu am pus 3 oua la cantitate dubla de drob (am zis ca am facut mai mult). Pentru jumatate de portie ajung 1-2 oua (depinde de dimensiuni). Am mai pus sare si piper negru proaspat macinat precum si verdeata multa tocata – patrunjel si marar verde.
Am amestecat totul bine. Compozitia trebuie sa fie moale, cremoasa. Daca este cazul, mai puteti pune 1 ou crud.
Cum se pune drobul in forma cu prapure?
Mi-am pregatit forma de chec si castronul cu prapurele. Am scurs prapurele de apa si l-am intins cat am putut de bine astfel incat sa tapetez cu el interiorul formei si sa mai si atarne peste marginile ei. Forma nu trebuie unsa pentru ca prapurele este gras si lasa suficienta grasime.
Am pus un strat de 1/2 din compozitie pe fundul formei. Deasupra am aranjat cateva oua fierte (pe lung). Eu fierb ouale 6 minute – cronometrate din momentul in care incep sa fiarba. Daca forma e de 30 cm va pot intra 4 oua fierte.
Am completat cu restul de compozitie, am nivelat totul cu o spatula si am tras deasupra marginile de prapure care atarnau peste pereti.
Daca nu aveti prapure trebuie sa tapetati forma cu hartie de copt si sa ungeti suprafata drobului cu putin ulei – asa cum am facut la reteta de drob de porc – vezi aici.
Variantă: puteți facei mini droburi învelite individual în prapur- Vezi aici rețeta de cighir moldovenesc.
Coacere drob de miel traditional pentru Paste
Am preincins cuptorul la 180 C cu ventilatie (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Ar fi bine sa puneti tavita cu drob intr-una mai mare deoarece va curge pe la incheieturi si va veti umple cuptorul de grasime arsa! Am copt drobul 45-50 de minute pana ce s-a rumenit frumos. Ce arome faine am in bucatarie!!!
Servire drob de miel traditional de miel pentru Pasti
Drobul se lasa la racorit in forma timp de 3-4 ore (pana ajunge la temperatura camerei) iar apoi se da la frigider peste noapte. El se rastoarna din forma si se feliaza doar dupa racirea completa. Ce felii perfecte se taie!! Nimic nu se imprastie si totul e cremos si gustos.
Noi mancam de Pasti cate o felie de drob de miel, cate un ou, 1-2 felii de sunca fiarta de casa (jambon), cas proaspat si ridichi, ceapa verde.
Oricum, se vede si in sectiune ca drobul meu este suculent, umed. Nu se compara cu cele seci si uscate care-ti raman in gat…
V-am zis ca din jumatate de compozitie am facut un drob in foi de placinta tare fain – reteta aici.
Noi suntem mari amatori de miel si acesta nu lipseste de pe masa noastra de Paste. De obicei fac drob, ciorba ardeleneasca de miel (reteta aici) si friptura rumena la tava (retete aici). Cateodata fac si cate un stufat de miel cu coronite de usturoi verde – reteta aici.
Cu o felie de cozonac cu nuca sau rahat ne incheiem prima parte a mesei – adica brunchul de Pasti.
Update 2022 – am făcut „Cozonacul Suprem” cu multă umplutură de nucă sau de rahat, stafide și ciocolată – rețeta aici. Aluatul se desface în caiere, pale sau șuvițe.
Un alt cozonac extraordinar gasiti aici – este o rețetă de la matusa mea Victorita din Ardeal și se face cu unt caramelizat. Incredibil ce gust și arome poate avea acest cozonac!
Despre meniul nostru de Pasti + idei de decoratiuni puteti citi pe larg aici.
Sper sa incercati aceasta reteta traditionala de drob de miel cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti care se apropie
Aici gasiti mai multe retete cu carne de miel: ciorbe, fripturi rumene, stufat, drob etc.