Fursecuri cu cremă de ciocolată și portocale (orange curd și coji confiate): o delicioasă simfonie a gusturilor și aromelor. Astăzi, vom descoperi secretul pregătirii acestor fursecuri deosebite din aluat fraged cu cacao, umplute cu o cremă tentantă de Doboș și portocale. Aceste fursecuri fine cu ciocolată și portocale sunt o adevărată comoară gastronomică, perfecte pentru sărbători precum Paștele, Crăciunul sau Revelionul, dar și pentru orice altă ocazie specială care merită să fie celebrată.
Dragostea mea pentru combinația inedită de ciocolată și portocale datează încă din copilărie. Mama spune că am moștenit această pasiune de la străbunica mea Elena, o femeie ale cărei papile gustative apreciau cu adevărat armonia dintre cele două ingrediente. Îmi amintesc cum, în cămara casei noastre, găseam mereu borcane pline cu coji de portocală confiate. Aceste delicatese erau folosite cu generozitate în rețetele de tort Diplomat, cozonaci, prăjitura Arlechin, dar și în fursecuri. Ele adăugau o notă specială de arome și texturi biscuiților fragezi cu unt și cacao pe care îi savuram cu mare plăcere.
Rețeta de astăzi ne va purta într-o călătorie culinară plină de surprize. Din cantitățile prezentate mai jos, veți obține aproximativ 20 de fursecuri, cu un diametru de aproximativ 5 cm fiecare. Desigur, dacă aveți nevoie de o cantitate mai mare pentru a vă răsfăța familia și prietenii, puteți să multiplicați ingredientele în consecință. Cu toate acestea, vă sfătuiesc să pregătiți mai multe, deoarece aceste fursecuri vor dispărea rapid din farfurii!
Fursecuri cu cremă de ciocolată și portocale
Timp de preparare: 60 minute
Timp de gatire: 12 minute
Timp Total: 1 ora 12 minute
Ingrediente:
Aluat cu cacao și unt:
Cremă de ciocolată cu unt (pentru Doboș) – cca. 200 g:
În plus:
Decor:
Cum se fac aceste Fursecuri cu cremă de ciocolată și portocale?
Cum se face crema de ciocolată cu unt (aparel, bătută pe aburi) pentru Doboș și fursecuri?
Am preparat 1/5 din rețeta cremei de Doboș. Folosiți ingredientele din caseta de mai sus și metoda prezentată pe larg aici. Rezultă cca. 200 g de cremă fină de ciocolată cu unt. Puteți face crema și cu 3-5 zile în avans și o păstrați la frigider, în cutie închisă. Nu uitați să o scoateți de la rece cu măcar 3-4 ore înainte de utilizare! Astfel untul din ea se va înmuia și crema va deveni moale.
Cum se face orange curd sau crema englezească de portocale cu unt?
Am folosit cca. 200 g de orange curd – vezi aici cum se face. Puteți prepara o cantitate mai mică decât cea din rețeta de acolo și o păstrați la frigider. Împărțiți la 5 toate ingredientele și obțineți exact 200 g de curd de portocale… dar mai bine faceți ceva mai mult pentru că este grozav de gustos!
Aluat fraged cu cacao și unt
Am făcut o porție de aluat fraged cu cacao și unt – vezi aici rețeta. Am obținut cca. 400 g de aluat pe care l-am înfoliat cu plastic și l-am dat la frigider pentru măcar 2 ore. El se poate prepara cu 1-2 zile în avans și se ține la rece. Nu uitați să scoateți aluatul din frigider cu măcar 30 de minute înainte de utilizare! Untul din el trebuie să se înmoaie un pic pentru a permite întinderea acestui minunat aluat fraged cu cacao!
Mod de preparare fursecuri cu cremă fină de doboș (cremă aparel cu ciocolată), coji confiate de portocale și orange curd?
Cum se întinde foaia de aluat fraged cu cacao și cum se decupează fursecurile?
Am scos aluatul fraged cu cacao de la frigider și l-am lăsat vreo 15-20 de minute pe masa de lucru, cât să se înmoaie un pic untul din el. Apoi l-am întins (pe masa lejer înfăinată) în foaie cu grosime de 3 mm. Am pregătit cele 2 decupatoare: un cerc cu 5 cm diametru și o mini treflă de 2×3 cm. Aceasta din urmă are peste 100 de ani și e moștenită de la străbunica mea Victorita. Dacă nu aveți așa ceva la îndemână puteți perfora centrul fursecurilor cu un dui rotund mic (diam. de 2-2,5 cm) sau cu decupator inimioară (dar să fie mic!).
Am numărat mereu discurile decupate pentru a avea număr egal de baze (întregi) și capace perforate. Resturile de aluat le-am compactat (fără să le refrământ) și le-am dat iar la rece pentru 30 de minute. Apoi am întins din nou foaia și am decupat mai departe. Ies cam 40 de discuri (20 întregi, 20 perforate). Numărul lor depinde de mărimea decupatorului folosit!
Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Coacere fursecuri cu cacao decupate cu diferite forme
Aici vedeți o altă variantă în care puteți decupa aceste Fursecuri: inimă cu centrul decupat rotund. De ce nu? Am transferat piesele decupate în tăvi așternute cu hârtie de copt.
Am introdus tăvile (merg și câte 2) în cuptorul preîncins la 170 C și am copt biscuiții cca. 12-13 minute. La mijlocul timpului am schimbat poziția tăvilor.
Pregătirea decorurilor din coajă confiată de portocale
Am mereu în casă cel puțin un borcan de coji confiate de portocală, preparate după rețeta de aici.
Am scos 2-3 felii de coajă de portocală confiată din borcan și le-am subțiat un pic în grosime. Miezul scos nu se aruncă ci se pune înapoi în sirop. El poate fi folosit la creme, cozonaci etc. Cu ajutorul micii forme tip treflă am decupat coaja de portocală. Forma mea este metalică și taie bine. Voi folosiți exact decupatorul cu care ați perforat discurile de aluat.
Ideea este ca micile bucățele de portocală confiată să intre perfect în orificiile fursecurilor. Am făcut aici o probă și se potriveau perfect! Am scos coaja din fursec.
Umplerea (montarea) și ornarea fursecurilor
Am pus (temporar) treflele de coajă de portocală într-un recipient mic și le-am stropit cu 1-2 linguri de sirop din borcan. Am pregătit o cutie cu sprinkles de ciocolată (ornamente Dr. Oetker), poșul cu crema de ciocolată (echipat cu dui stelat cu deschidere de 0,5 cm), borcanul cu orange curd (rece, scos de la frigider) și biscuiții cu cacao, copți anterior.
Mai întâi am uns capacele perforate cu sirop de portocale, cu ajutorul unei pensule înguste. Acesta va funcționa ca un lipici pentru sprinkles.
Am întors fursecul cu partea lipicioasă în jos și l-am apăsat delicat peste ornamentele de ciocolată care s-au lipit de el.
Imediat am fixat și treflele de portocală confiată în lăcașurile lor. Am procedat similar cu toate capacele de fursecuri. Apoi, am trasat cercuri din cremă de ciocolată (cu poșul) pe marginile bazelor: ca niște ghizduri de fântână.
Aici vedeți mai bine bordura din cremă de ciocolată.
Am scos borcanul cu curd de portocale din frigider (orange curd). Acesta se scoate de la rece în ultimul moment, chiar înainte de utilizare.
Cu ajutorul unei lingurițe am umplut cu cremă de portocale spațiul din mijlocul fursecurilor.
Nu trebuie exagerat cu cantitatea de orange curd! Vrem să umplem bine fursecul, dar să nu dea peste bordura din cremă de ciocolată.
Nu mi-a mai rămas decât să acopăr fiecare fursec umplut cu capacul corespunzător. Gata!
Servire și păstrare Fursecuri cu cremă de ciocolată și portocale (orange curd și coji confiate)
Aceste Furescuri ePofta.ro cu portocale și ciocolată se păstrează la frigider, în cutii de plastic cu capac. Crema de portocale este sensibilă (perisabilă) și nu se poate păstra la cămară. Fursecurile se frăgezesc pe zi ce trece și devin tot mai savuroase!
Ce spuneți? Nu ați dori să gustați din aceste fursecuri de lux?
Am tăiat un fursec pentru a vă arăta și secțiunea: o nebunie! Când muști din el simți frăgezimea biscuiților, textura crocantă a sprinkles de ciocolată, dulceața și consistența specifică cojii de portocală confiată, crema fină de Doboș și mijlocul acrișor și extra parfumat de orange curd. Da, combinația ciocolată-portocale rămâne preferata mea și mă bucur că am creat aceste Fursecuri!
Sunt sigură că v-am stârnit interesul cu aceste fabuloase Fursecuri și că veți testa rețeta concepută de mine!
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.