Hamburger de casă cu carne de vită și cașcaval – rețeta clasică și simplă. Cum se obține chiftea pentru burgeri din carne de vită tocată pură într-o variantă clasică, fără adăugarea condimentelor? Descoperă rețeta de burgeri de vită împreună cu chifle de casă și adăugă topping-uri și sosuri după preferințe.
În timpul verii, este o adevărată plăcere să preparăm burgeri de casă, mai ales când îi prăjim la grătar în aer liber. Chiftelele de burger din carne de vită trebuie să fie suculente, rumene și cu centrul rozaliu (medium) pentru a păstra gustul și savoarea cărnii.
Iată un exemplu de cheeseburger de vită cu sos remoulade și dulceață de ceapă – poți observa aspectul întreg și în secțiune.
În ceea ce privește denumirea de hamburger, iată ce spune dex-ul:
HÁMBURGER, hamburgeri, s. m. Chiftea plată prăjită care se servește într-o chiflă. [Pr.: hamburgăr] – Din fr., engl. am. hamburger. sursa: DEX ’09
Asadar nu se scrie hamburgher ci hamburger. Notiunea de burger nici nu e trecuta in dex. Numele este legat de orașul Hamburg din Germania și nu are legătură cu ham (șuncă în lb. engleză) cum cred unii.
Pentru că am dorit să obțin o chiftea rumenă dar suculentă (nu o fiertură gri și seacă) am respectat regulile de bază care se aplică în cazul gătirii carnii de vită: prăjire scurtă, la minut, temperatură ridicată, asezonare doar in etapa a doua a coacerii. Sarea scoate apa din țesuturi și întărește carnea. Da, există și această versiune de asezonare a burgerilor doar după ce sunt întorși pe grătar sau în tigaie. Ca idee, puriștii nu pun ceapă, usturoi, chili, sosuri picante sau ierburi aromatice în burgerii de vită! Le numesc „chiftele” pe cele conțin cimbru, usturoi, oregano etc. Acestea sunt permise în cazul burgerilor de pui, curcan sau somon – unde carnea este fadă și trebuie ajutată cumva.
Sosurile care se potrivesc la un burger de vită sunt: maioneza, clasicul ketchup de casă, sosul remoulade, sosul tartar, sosul ranch sau sosul blue cheese.
O chiftea de burger trebuie să aibă în jur de 125 g. Dacă e prea subțire (plată) iese foarte seacă iar daca e prea groasă nu se pătrunde, respectiv se consuma greu. La cele 125 g fiecare chiftea a avut un diametru de circa 10 cm.
Înainte de a ne apuca de prăjit ne asigurăm că sunt pregătite chiflele, sosurile si toppingul. Din 500 g carne tocată de vită veți obține 4 chiftele pentru burger de casă
Hamburger de casă cu carne de vită și cașcaval – rețeta clasică și simplă
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatire: 6 minute
Timp Total: 16 minute
Ingrediente:
Pentru chifla de carne
Pentru burger
Cum se face burger de casă cu carne de vită și cașcaval – rețeta clasică și simplă?
Cum se pregateste carnea pentru un burger de casă?
Chifteaua se pregateste extrem de simplu. Carnea de vită rece am trecut-o prin mașina de tocat și am frământat-o bine cu mâna 1-2 minute.
Apoi am împărțit-o în 4 porții egale și am format simplu de tot burgerii presând carnea în palmă. Dacă aveți puteți utiliza și o presă specială pentru burger. În această etapa încă nu am condimentat cu nimic.
Cum se prăjesc burgerii la grătar?
Am încins bine de tot grillul electric sau pe cărbuni (puteți folosi și o tigaie de fontă sau una tip grill). Dacă acesta nu e suficient de fierbinte chifteaua nu iese bună! În loc să se rumenească ea va fierbe în suc propriu și va ieși gri și cauciucată. Am prăjit burgerii câte 3 minute pe fiecare parte și, dacă e nevoie, și câteva secunde pe laturi. Burgerii trebuie să aibă marcaje de prăjeală.
În momentul în care am întors burgerii i-am și presărat cu piper proaspăt măcinat și cu sare grunjoasă. Atât. Ne dorim să simțim gustul bun al cărnii de vită!
Am pregătit și chiflele: le-am tăiat în două.
Pâinicile le-am prăjit un pic pe grătar. Astfel ele primesc și o crustă frumoasă dar se și încălzesc ușor. Nu se fac burgeri cu pâine rece!
Cum se montează un burger clasic de vită?
Am așezat chifla pe farfurie, am uns-o cu muștar. Am adăugat și o felie de cașcaval (acesta se poate pune un pic pe chiftea când este înca pe grill), am așezat deasupra salata, roșiile feliate, codițele de ceapă verde tocate și castraveții murați.
Partea de sus (capacul chiflei) am uns-o cu un sos ranch. Apoi l-am așezat deasupra toppingului și am închis burger-ul.
Dacă renunțați la roșii și castraveciorii murați puteți alege o delicioasă dulceață de ceapă cu oțet balsamic.
Servirea burger-ului
Burger-ul nostru este gata! Chifla este bună, pufoasă și caldă, chifteaua este fierbinte și aromată. Nu mai spun de toppingurile și de sosurile delicioase!
Acest burger de vită este de ani buni în topul preferințelor noastre. Nu-i așa că vă vine să mușcați din el?
Să încercați și voi această rețetă simplă de burger de casă cu carne de vită și cașcaval! Este fabulos!
ePoftă bună!
Dacă va plăcut această rețetă vă așteptăm cu părerile voastre pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.