Lichior de nuci verzi rețeta veche de nucată, numit și nucată de casă, reprezintă o băutură deosebită, cu o aromă îmbietoare și un gust inconfundabil, ce încântă simțurile și îți răsfață papilele gustative cu fiecare înghițitură delicată și plină de savoare.
Această minunată băutură se obține prin atenta selecție și pregătire a nucilor verzi proaspete, alese cu grijă și atenție din recolta anului, astfel încât să avem la dispoziție cele mai aromate și delicioase fructe pentru macerare.
După ce nucile sunt atent curățate și pregătite, ele sunt plasate într-un borcan mare și apoi adăugate lămâi feliate, pentru a adăuga o notă răcoritoare și puțină aciditate care să completeze perfect profilul de gust al acestui lichior delicios.
Urmează apoi momentul magic al adăugării vodcăi de calitate, care se va îmbina minunat cu nucile și lămâia, extrăgând treptat aromele și esența acestora, oferind astfel lichiorului un gust bogat și plin de profunzime.
În timpul perioadei de macerare, care se desfășoară într-un loc întunecos și răcoros, nucile își eliberează treptat aromele, iar lichiorul capătă o culoare bogată și o aromă intensă, transformându-se într-o adevărată delicatesă pentru papilele gustative.
După ce perioada de macerare este încheiată, lichiorul este îmbogățit cu un sirop dulce și apoi lăsat să se odihnească pentru a-și dezvolta în profunzime notele subtile și complexe, obținându-se astfel un lichior echilibrat, plin de caracter și cu un gust desăvârșit.
Servit în pahare mici, pentru a accentua experiența degustării, acest lichior de nuci verzi impresionează prin culoarea sa frumoasă, aroma plăcută și gustul delicios, fiind o alegere perfectă pentru a încheia o masă festivă sau pentru a-ți răsfăța oaspeții cu o băutură deosebită și rafinată.
Dacă îți dorești să experimentezi bucuria de a savura un lichior autentic, preparat în casă cu atenție și dragoste, te invit să descoperi această rețetă veche de nucată, care te va purta într-o călătorie arome și arome și senzații unice.
Orice lichior fin de casă se prepară fie cu alcool dublu rafinat (de 96°) care trebuie diluat conform rețetei, fie cu cu vodcă de (38°-40°) simplă, fără arome. Lichiorurile trebuie să aibă între 18-22°. Nu facem lichior cu țuică sau rachiu deoarece mirosul acestora influențează negativ aroma lichiorului.
Dacă la dulceața de nuci verzi am folosit doar nucile fragede, la nucată puteți folosi și nucile mai mari, care au deja căsuța formată. Unii fac lichior de nuci din coaja nucilor mature, dar eu nu am încercat.
Din cantitățile de mai jos obțineți cca. 1,2 L de lichior de nuci verzi extrem de fin și de aromat.
Lichior de nuci verzi rețeta veche de nucată
Timp de preparare:
30 minute
Timp Total: 30 minute
Ingrediente:
Pentru sirop
Cum se face Lichior de nuci verzi rețeta veche de nucată?
Cum pregătim nucile pentru lichior de nuci verzi?
Din păcate anul acesta, de la atatea ploi și grindină, fructele nu sunt foarte frumoase. Și nucile au fost foarte lovite, multe au căzut din pom. Am ales câteva și le-am spălat bine.
Apoi am luat mănușile de cauciuc pentru că nuca pătează și nu veți reuși să vă spălati negreala de pe mâini multă vreme.
Am tăiat nucile în sferturi. Daca sunt mari puteti să le tăiați și mai mărunt.
Cum se pun nucile verzi la macerat?
Am ales un borcan mare în care am pus nucile tăiate și lămâia feliată.
Am adăugat 500 ml de vodcă de 40 grade peste nuci. Dintre toate aromele enumerate mai sus eu am ales să pun doar vanilie, sub forma unei jumătăți de baton. Cred că înțelegeți acum de ce nu se fac lichioruri fine cu țuică sau alte rachiuri de casă, mai mult sau mai puțin definite.
Am acoperit borcanul cu un servețel curat și cu o farfurioară.
Am lăsat nucile la macerat, la întuneric și răcoare, timp de 10 zile (în pivniță). Așa arată după 3 zile. Practic facem o tinctură de nuci (macerare în alcool).
Sirop pentru lichior natural de nuci verzi
După trecerea celor 10 zile vom adăuga siropul. Pentru acesta vom pune la fiert 400 ml apă cu 500 g zahăr. Siropul se fierbe circa 4-5 minute după care se lasă la răcit.
Am turnat siropul rece peste nucile macerate din borcan și am agitat totul bine.
Mai lăsăm nucile verzi la macerat alte 10 zile, tot într-un loc întunecos și răcoros. Dupa aceea strecurăm totul. Lichiorul de nuci se îmbuteliază în sticle sau carafe care se pot închide ermetic.
Servire lichior de nuci verzi sau nucată de casă
Lichiorul de nuci verzi este gata! Noroc și sănătate!!!
Se servește din păhăruțe mici (ștampele) ca orice lichior fin. Este dulce, gustos și foarte aromat.
Ce culoare frumoasă și ce aromă plăcută are! Este un bun digestiv cu care se pot încheia mesele festive. Cam ca lichiorul Amaretto.