Mămăligă cu brânză și ou la cuptor Taci și-nghite – o reinterpretare delicioasă și consistentă a unei rețete tradiționale de mamaliga în straturi, îmbogățită cu brânză și ouă și gătită cu grijă în cuptor. Această combinație ademenitoare de texturi și arome transpune în farfurie autenticitatea bucătăriei locale.
M-am simțit atras de această rețetă ancestrală, păstrătoare a esenței gastronomice a zonei, pentru că aduce în prim-plan ingrediente originale și arome autentice. Mamaliga în straturi este un adevărat răsfăț în timpul iernii, aducând un plus de căldură și consistență meniului hibernal.
Această formă de preparare este un veritabil spectacol culinar răspândit în regiunile montane europene, fie că vorbim de munții Alpi sau Carpați. În frumoasele sale variante, acest gratin traversează culturi, găsindu-și loc în gastronomia franceză, elvețiană, austriacă sau italiană. Fiecare dintre acestea îmbină cu măiestrie brânzeturile locale, adăugându-le o notă aparte și rafinată.
Cu toate că acest preparat este parte dintr-o tradiție culinară străveche, aș adăuga că brânzeturile potrivite acestei minunate combinații ar putea fi telemeaua mai moale, brânza de burduf sau cascavalul simplu sau afumat. De asemenea, brânzeturile iuți și aromate precum cele în coajă de brad sau în cetină de brad adaugă complexitate și savoare acestui festin.
Pentru a obține mamaliga cu brânză și ou în stil tradițional, puteți urma rețeta aici. Totuși, în această versiune, am ales să gătim mamaliga într-o combinație de lapte și smântână, pentru o tentă mai bogată și cremoasă.
Din ingredientele listate mai jos am creat 4 porții individuale de mamaliga cu brânză și ou, dar puteți opta și pentru o formă termorezistentă mai mare pentru a bucura toți cei dragi de această delicioasă experiență culinară.
Mamaliga cu branza si ou la cuptor Taci si-nghite
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatire: 30 minute
Timp Total: 50 minute
Ingrediente:
Cum se face mamaliga cu branza si ou la cuptor Taci si-nghite?
Mamaliga fiarta in lapte cu smantana
Mamaliga nu este una simpla, fiarta in apa sarata. Ea se face de la inceput cu lapte si smantana. Eu folosesc malai unguresc care fierbe destul de repede. Malaiul traditional are granulatie mai mare si fierbe mai greu (dar e mai gustos!)
Laptele, smantana si sarea se aseaza intr-o oala incapatoare si se aduc la fierbere. Se toarna malaiul in ploaie si se reduce flacara. Amestecul se aduce la fierbere si se amesteca continuu pana ce obtinem o mamaliga fluida (nu foarte groasa). Gustati sa vedeti daca malaiul este fiert si nu crantane in dinti. La mine fierberea a durat cam 20 de minute.
Cum se face mamaliga in straturi (paturi)?
Sincer va spun ca in aceasta constructie isi pot gasi locul si bucatele de afumatura (carnati, kaiser) desi reteta nu le prevede. Eu am ales sa pun in evidenta branza folosita, un cascaval romanesc afumat, gras si savuros. L-am ras pe razatoarea mare.
Se incinge cuptorul la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Formele se aseaza intr-o tava si se ung cu putin unt. Se toarna in ele jumatate din mamaliga calda si se aseaza cate o feliuta de unt. Se imparte cascavalul ras in mod egal in forme. Daca doriti, acum puteti pune si bucatelele de afumatura.
Se acopera cu restul de mamaliga si se niveleaza. Cu dosul unei linguri se apasa usor suprafata mamaligii pentru a crea niste cuiburi.
Se dau formele la copt pentru 20 de minute, timp in care mamaliga se rumeneste usor. Vedeti ca mie mi-a dat pe-afara putin unt topit si am anticipat asta… de aceea am pus formele in tava (ca sa nu-mi murdaresc cuptorul).
Cum se fac oua ochiuri in cuib de mamaliga?
Se scot formele din cuptor si, cu ajutorul unei linguri, se apasa din nou usor in centrul fiecareia pentru a crea un “cuib”. In aceste adancituri se sparg cu grija ouale.
Se presara cu putina sare si piper negru. Pe fiecare ou se pune cate o bucatica de unt si se dau din nou la cuptor pentru 6-7 minute. Albusul trebuie sa se coaguleze iar galbenusul ar trebui sa ramana moale.
Servire mamaliga cu branza si oua la cuptor – Taci si inghite
Taci si-nghite se serveste fierbinte, imediat ce este scos din cuptor. Se presara cu putina cepsoara tocata sau alte verdeturi aromate.
Mamaliga este rumena, are o aroma grozava de unt iar branza se intinde in fire. Oul copt este foarte gustos si el. Iata cat de simplu se prepara un fel satios pentru iarna grea de afara.
O alta varianta este pizza pe mămăligă, rețeta de pizza polenta cu blat de mămăliguță – vezi aici.
Din aceeași mamaliga se pot face canapeuri pentru hribi sau alte ciuperci sotate – vezi aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta de mamaliga! E grozava
ePoftă bună!
De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.
Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.