Muschiulet de porc simplu la cuptor reteta de friptura foarte frageda
5 (9)

Filter by Categories

Acasă » reteta » Muschiulet de porc simplu la cuptor reteta de friptura foarte frageda

Muschiulet de porc simplu la cuptor reteta de friptura foarte frageda, o comoara culinara pasata din generatie in generatie. Asa cum facea bunica, asa cum face si mama, asa fac si eu. Muschiuletul de porc este un dar al bucatariei, o piesa de carne de o fragezime si suculenta desavarsite, ce cere o pregatire cu atentie si respect.

Simt o durere in suflet cand vad ca pe internet circula retete care nu dau cinste acestui ingredient pretios. Carnea de porc, un muschiulet delicat, este supusa unor chinuri nedrepte, gatita minute in sir (si am auzit de cei care o coc chiar si doua ore… Doamne fereste!), ajungand la un trist rezultat: o bucata uscata, fara viata, cu un interior lipsit de culoare si savoare. Acestea sa ramana pentru altii, dar noi vom avea grija de materia prima de cea mai buna calitate.

Muschiuletul simplu la cuptor trebuie sa fie o capodopera culinara, cu un exterior aurit si crocant care ascunde un interior moale, fraged si suculent. Acesta este obiectivul nostru, sa pastram autenticitatea gustului si a texturii acestui tesor al gastronomiei.

Muschi de porc sau muschiulet?

Multe persoane nu fac diferenta intre aceste doua termeni. Se intampla adesea ca gospodinele sa foloseasca in mod incorect termenul „muschi” pentru orice bucata de carne fara os sau cu putina grasime, de la pulpa la spata.

„Muschiulet” este termenul care descrie cea mai fina carne de porc sau vita: muschiul paravertebral situat de-a lungul coloanei vertebrale. Fiecare animal are doi muschiuleti, o pereche, recunoscuti prin forma lor alungita si fusiforma. La porc, acestia sunt mai subtiri decat la vita, evident. In limba engleza, sunt cunoscuti sub denumirea „tenderloin,” iar extremitatea cea mai delicata a acestora constituie celebrul „Filet mignon.” In unele regiuni, muschiuletii mai poarta numele de „iepurasi” sau „pestisori.”

Asadar, reteta prezentata aici nu se aplica pentru o pulpa dezosata (vezi aici cum se face pulpa), un cotlet (vezi aici cum se face) sau o ceafa de porc (vezi aici ceafa). Aceste piese au cerinte si timpuri de preparare diferite.

Pentru a pregati acest deliciu, trebuie sa alegem muschiuleti de porc cu atentie, preferabil cu un strat subtire de grasime atasat de membrane. Inainte de gatire, nu este nevoie sa-i condimentam cu nimic. Cel mai bine este sa folosim carne proaspata, cumparata de la o macelarie de incredere. Aici, porcii sunt crescuti cu grija si ofera o carne de calitate exceptionala, frageda si suculenta. Nu exista comparatie cu carnea din supermarket. Un muschiulet cantareste in jur de 500-600 de grame, suficient pentru a satisface trei persoane la masa de pranz, alaturi de 1-2 garnituri.



De fiecare data cand cumpar, iau cate doi muschiuleti si unul ajunge la congelator pentru momente speciale. Acesta pe care il vedeti acum a fost congelat.

Va indemnam sa incercati aceasta metoda de preparare macar o data. Carnea se va topi pur si simplu in gura, fiind extrem de moale, frageda si aromata. Incercati sa nu acoperiti gustul natural al carnii cu prea multe condimente; sarea si piperul sunt suficiente. Untul topit va invaluie aceasta bucata aurie cu arome divine. Cateva frunze proaspete de cimbru sau o usoara tenta de mustar Dijon sunt tot ce aveti nevoie pentru a aduce o nota speciala fara a depasi reteta clasica bazata pe sare si piper. Un festin culinar!

Muschiulet de porc simplu la cuptor reteta de friptura foarte frageda


Timp de preparare: 5 minute

Timp de gatire: 20 minute

Timp Total: 25 minute

Ingrediente:

Cum se face muschiulet de porc simplu la cuptor reteta de friptura foarte frageda?

Muschiuletul meu a fost congelat asa ca l-am lasat peste noapte in frigider, in punga lui. A doua zi, de dimineata, l-am scos din frigider (era inca partial congelat) si l-am lasat la temperatura camerei (tot inchis in punga lui) pentru 3-4 ore, ca sa se dezghete complet.

L-am scos din punga si l-am sters bine cu servete de hartie. L-am asezat pe un tocator si l-am evaluat. E fain, invelit partial de un strat subtire de grasime si membrane subtiri. Asa ramane! Nu-mi bat capul cu fasonatul lui pentru ca-mi plac toate acele membrane grasute si pentru ca-l gatesc pentru noi, pentru familie. Daca era un muschi de vita era musai sa-l fasonez pentru ca membranele lui sunt foarte dense si devin cauciucate la gatit.



In acest moment am pus cuptorul la incins la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).

Bun, muschiuletul este zvantat.

I-am indoit capatul mai subtire (coada) si i-am fixat-o in pozitie legand-o cu o sfoara. Am obtinut astfel un cilindru cu grosime oarecum constanta. NU l-am condimentat inca!!


Teoretic muschiuletul se prajeste intr-o tigaie care merge si la cuptor (cu manere de metal, nu de plastic sau lemn). Eu il prajesc intr-o tigaie normala si il mut rapid intr-o forma de cozonac teflonata, exact pe marimea lui. Am facut si proba ca sa vad daca e calibrat pe dimensiunea ei. Tot acum, pana e in forma, l-am si stropit cu putin ulei de masline si l-am masat bine. De ce sa mai ung tocatorul sau alte vase cand oricum va intra cu aceasta forma la cuptor?

L-am lasat sa stea cam 5 minute – timp in care mi s-a incins o tigaie mare, cu fundul gros (fara ulei). Am scos muschiuletul din forma si l-am asezat in tigaia bine incinsa. L-am prajit la foc iute timp de fix 2 minute pe o parte. L-am intors si l-am lasat alte 2 minute pe partea opusa apoi cate 30 de secunde pe fiecare laterala ramasa neprajita. Operatiunea asta face fum serios asa ca va recomand sa porniti hota pe treapta maxima sau sa deschideti geamul bucatariei. Acum ar fi momentul pentru o eventuala flambare cu cognac fin sau armagnac sau alt alcool parfumat. Astazi am sarit peste – am mers pe varianta „natur”.

Coacere muschiulet de porc simplu



Gata cu prajitul. Rapid am mutat muschiuletul in forma de cozonac (impreuna cu sucurile din tigaie), l-am sarat si piperat pe toate partile. Deci ACUM l-am condimentat. Ce culoare are!! Acum ar fi momentul sa fie uns cu mustar sau presarat cu chimen seminte (sau pudra) sau cu felii subtiri de la un catel de usturoi. Eu am sarit azi peste ele.

Tot acum i-am pus cateva bucatele de unt deasupra si l-am bagat direct in cuptorul incins la 180 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz).

Huh! Trebuie sa te misti repede la faza asta ca sa nu se raceasca carnea. Am setat cronometrul cuptorului la fix 10 minute. Daca credeti ca va place un pic mai bine facut va recomand 13-15 minute dar nu mai mult.

Va recomand sa folositi un termometru pentru carne infipt in bucata de muschiulet si sa alegeti 63 C pentru o friptura medium respectiv 72 C pentru una well-done. Sursa aici.

Daca aveti emotii cu privire la Trichinella spiralis (care provoaca boala numita trichineloza) trebuie sa cumparati doar carne verificata de veterinari – asa cum este cea din comert (fie din supermarket, fie din macelarii autorizate). Oricum, trichinella este neutralizata la temperaturi incepand cu 63 C – sursa aici.

Asa arata dupa ce-a stat 10 minute la cuptor. Untul s-a topit si i-a dat o aroma de vis! L-am scos din cuptor si am presarat deasupra lui cateva frunzulite proaspete de cimbru si imediat l-am acoperit lejer cu o folie de aluminiu. L-am lasat sa-si traga sufletul 10 minute inainte de a-l taia si servi.

Servire muschiulet de porc simplu



Gata, la masa!! Am asezat muschiuletul rumen pe un platou incalzit (am bagat platoul cateva minute in cuptorul inca fierbinte). Ce minunatie!

Am asezat o ramurica de cimbru deasupra. Ne place sa rontaim frunzulitele acestea proaspete la fiecare imbucatura de carne cu sos de unt topit.

L-am taiat in felii. Sunt exact cum imi doream sa fie: roz la mijloc, suculente, delicate. Pana am montat farfuriile cu garnitura carnea a continuat sa se gateasca de la caldura interna si de la sosul fierbinte picurat cu lingura deasupra feliilor taiate.

Bineinteles ca eu, carnivora, am gustat la botul calului o felie rozalie direct din tava :). Nebunie de buna!!

Sa va mai povestesc de batalia care s-a dat pe sosul ramas pe platou? Fiecare isi inmuia bucatele de paine in saftul (ca asa-i zicem) ramas de la friptura. Divin! Va asigur ca platoul a fost golit in 15 minute si sters temeinic cu cojite de paine. Puteam sa-l pun inapoi in servanta – asa de curat era

Muschiuletul de porc rumen merge bine cu garnituri din cartofi si/sau salata verde, salate mixte, ardei copti, salata de varza, de rosii etc.



ePoftă bună!

De altfel vă așteptăm cu părerile voastre și pe pagina noastră de Facebook @ePofta.ro.

Iar dacă aveți idei de rețete vă invităm să le postați pe grupul nostru de Facebook @ePofta.ro.

Votează această rețetă
[Total votanți: 9 Nota medie: 5]